Zadel op maat

SQ-Lab zadelmeting voor een zadel op maat

sq-lab-zadel-op_maat

Zadelproblemen verleden tijd!

Een zadel op maat

Het zitvlak is een van de belangrijkste contactpunten tussen fietser en fiets. Het grootste deel van het gewicht rust immers op dat lichaamsdeel. Onderzoek wijst uit dat ruim de helft van alle fietsers zadelpijn heeft. Onnodig, aldus Jim Palm, Sales representative voor Body Scanning CRM & SQ Lab in de Benelux.SQ lab logo

Waarom een zadel op maat

Zadels kopen; het blijft een pijnlijk onderwerp. Letterlijk, want niemand praat graag uitgebreid over de gevoelloosheid in de geslachtsdelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat 94% van alle fietsers klachten heeft, waarvan 64% echt met pijn kampt tijdens het fietsen. Jim Palm is ervan overtuigd dat de meeste zadelproblemen op te lossen zijn. “Zadels zijn vaak te zacht. De zitbeenderen drukken dan te diep in het zadel, zodat de fietser op zijn bindweefsel komt te zitten. Dat veroorzaakt afknellingen. Vrouwen, waarbij het schaambeen lager ligt dan bij de man, gaan op dat schaambeen hangen, of, als ze het bekken wat meer naar achteren kantelen, op hun staartbeentje. Bij mannen wordt het kruisgedeelte geplet, waardoor het op den duur gevoelloos wordt. Na veel ritten op de fiets kan dat voor mannen leiden tot een lagere erectiepotentie, doordat de bloedvaten, soms zelfs blijvend, beschadigen. Die schade is nauwelijks meetbaar, het is zogenoemde microschade, maar met een macroconsequentie.”

 SQ labSleuf geen echte oplossing

SQ Lab werkt bij de ontwikkeling van zadels nauw samen met verschillende wetenschappers. Palm meldt dat neurologen de meeste race- en ATB-zadels zullen afkeuren. “Ook zadels met een sleuf in het midden bieden geen bevredigende oplossing. Die ontlasten wel de prostaat, maar niet het kruisgedeelte.” De enige oplossing om het kruisgedeelte en schaambeen te ontlasten, is een hard zadel met verlaagde zadelneus. Hierdoor komt het gewicht van de fietser op diens zitbeenderen te rusten, waar deze ook voor bedoeld zijn. Wanneer het zadel daarbij hard genoeg is, kunnen de zitbeenderen goed wennen aan de druk van het lichaam tijdens het fietsen. “Dat wennen duurt minstens een maand”, vertelt Palm. “Maar het werkt met die zitbeenderen net als bij karatebeoefenaars, die blijken door training een sterkere botstructuur te krijgen waardoor ze uiteindelijk zonder hun arm te breken een stuk hout doormidden kunnen slaan.”

 Identiek zadel voor man en vrouw

De belangrijkste conclusie uit het voorgaande is dat een zadel vooral goed moet passen om het gewicht door de zitbeenderen te laten dragen. Dat wordt bepaald door de afstand tussen de zitbeenderen en door de zithouding. SQ lab zadelbreedteDe afstand tussen de zitbeenderen varieert bij Nederlanders tussen de 10 en 20cm. Het maakt daarbij niet uit of het een vrouw of man is; vrouwen hebben vaak even smalle zitbeenderen als mannen, al hebben ze meer omvang bij de heupen. Body Scanning CRM & SQ Lab hebben een meetsysteem ontwikkeld om de afstand tussen de zitbeenderen te bepalen. Basis is de Popometer, een stoel met harde, rechte zitting waarop golfkarton wordt gelegd. De te meten persoon gaat daarop zitten en drukt zichzelf tegen de zitting. Op het golfkarton zijn de indrukkken van de zitbotjes zichtbaar. De afstand daartussen dient als basis voor software van SQ Lab, waarmee precies kan worden berekend welke zadelbreedte de persoon nodig heeft, mede afhankelijk van zitpositie, gebruik, klachten, en andere groepen die in het programma ingevoerd kunnen worden.

Laat u opmeten met onze Popometer

Fietsspecialist Westerlaken wil dat uw als klant zoveel mogelijk fietsplezier beleeft. Wij beschikken over de Popometer met bijbehorende software.

Kom langs in onze winkel en laat u een perfect zadel aanmeten.

Bezoek onze winkel

 

Contact

All Rights Reserved © 2017 - 2018